Contextul privind programul de monitorizare a apelor uzate
​
În perioada de implementare a proiectului (01.01.2022 – 30.09.2023) s-a dezvoltat un laborator de biologie moleculară complet dotat pentru monitorizarea Covid 19 È™i a variantelor acestuia în apele uzate È™i începând cu data 19.07.2023 s-a realizat săptămânal eÈ™antionarea din 7 puncte din BucureÈ™ti strategic selectate È™i analiza probelor.
Monitorizarea virusului SARS-CoV-2 din apele reziduale presupune parcurgerea următoarelor etape: colectarea săptămânală a probelor din cele 7 puncte stabilite din BucureÈ™ti, recepÈ›ia probelor, prelucrarea primară a acestora, extracÈ›ia ARN, amplificarea extractelor, interpretarea datelor, secvenÈ›ierea probelor pozitive, iar la final interpretarea È™i raportarea datelor obÈ›inute.
După ce probele sunt prelevate din teren È™i recepÈ›ionate, acestea sunt supuse pregătirii primare. Etapa implică alicotarea probelor în volume mai mici în tuburi de 50 de mL, cărora li se adăugă controlul de proces BCoV. Ulterior, după o centrifugare de 10 minute, 14 mL din acestea sunt transferate în tuburi cu membrană filtrantă Vivaspin 20 (Millipore) È™i centrifugate 15 minute pentru ultrafiltrare. În urma colectării concentratelor din apa uzată în tuburi Eppendorf (2 mL), probele prelucrate pot fi pregătite pentru extracÈ›ie È™i încărcate în extractorul automat QIAcube. Pentru etapa de amplificare a ARN-ului viral, extractele obÈ›inute sunt cuplate cu un mix enzimatic pentru reacÈ›ia PCR la care se adaugă sondele specifice coronavirusului pentru genele BCoV, N1 È™i N2. Astfel, mixul poate fi încărcat în placa QIAcuity 26K 24-well È™i introdus în QIAcuity Digital PCR pentru analiză. În cazul în care rezultatele obÈ›inute prin Digital PCR indică probe pozitive, acestea pot fi supuse secvenÈ›ierii cu ajutorul aparatului MiSeq Illumina în scopul determinării posibilelor mutaÈ›ii din genomul virusului SARS-CoV-2.
Rezultatele obÈ›inute în urma prelucrării probelor vor fi transmise către Ministerul Mediului, Apelor È™i Pădurilor, în vederea asigurării raportării României în calitate de stat membru, către Comisia Europeană.
Perspective viitoare
​
După derularea proiectului "Sprijin pentru statele membre în vederea stabilirii unor sisteme naÈ›ionale, a unor puncte de colectare locale È™i a unei infrastructuri digitale pentru monitorizarea Covid 19 È™i a variantelor sale în apele reziduale", se propune extinderea ariei de cercetare pe întregul teritoriu al României.